كتاب «سارتر در ايران»

ساخت وبلاگ

وبلاگ كتاب کلمه وبلاگ «سارتر کلمه در وبلاگ ايران» کلمه نوشته احمد راسخي لنگرودي منتشر شد. اين وبلاگ كتاب کلمه به بررسي نقش تاثيرگذار ژان پل سارتر در انديشه روشنفكران ايران و شكل‌گيري كافه‌هاي روشنفكري در دهه‌هاي چهل و پنجاه مي‌پردازد.

   مولف در مقدمه وبلاگ كتاب کلمه مي‌نويسد: ژان پل سارتر، نامي كه من در آغاز جواني با آن آشنا شدم. من اين آشنايي را مرهون آثار علي شريعتي‌ام. آن سال‌هاي آغازين كه با اين نام آشنا شدم، البته شريعتي ديگر بدرود حيات گفته بود و ايران نيز در آستانه انقلابي بزرگ قرار داشت. موج انقلاب بيشتر و بيشتر مي‌شد. اين موج مرا بيش از پيش به پاي مجموعه آثار شريعتي مي‌كشاند. وبلاگ كتاب کلمه ‌هاي شريعتي را كه بازمي‌گشودم پر بود از نام سارتر و نظرات وي كه طي چند دهه در جهان و ايران نامي افسانه‌اي پيدا كرده بود. توگويي مجموعه آثار شريعتي كمابيش بوي وبلاگ «سارتر کلمه زدگي» مي‌داد. اين هواي وبلاگ «سارتر کلمه زدگي» را در آثار روشنفكران ديگري نيز مي‌شد ديد؛ جلال آل احمد از جمله آنهاست. نه او، كه نسلي از هم‌نسلان او در آن دوران تاريخي، بخشي از جواني خود را به پاي انديشه‌هاي سارتر ريخت. انديشه‌هايي كه در عرصه‌هاي متنوع راه گشود؛ عرصه‌هايي چون؛ هنرهاي نمايشي و ادبيات داستاني، كافه‌‌هاي به اصطلاح روشنفكري و جريانات فزاينده سياسي.

   سارتر آن روزها هنوز در قيد حيات بود و نه آن شادابي و جنب و جوش گذشته، كه به سختي سال‌هاي پاياني عمر خود را مي‌گذرانيد. وقتي سارتر از دنيا رفت ديگر آن آوازه افسانه‌اي گذشته را نداشت. بي‌اندازه كم‌‌رنگ شده بود. ديگر كمتر نامي از او در محافل روشنفكري بر سر زبان‌ها مي‌گشت. آن كشنده فلسفي كه روزگاري ناوگان سنگين روشنفكري را به دنبال خود مي‌كشيد، به سرعت رو به افول مي‌رفت و حيات فرجامين خود را طي مي‌كرد.

   اما آن آوازه افسانه‌اي چه بود و كجا رفت؟ چگونه دامنه نفوذ افكارش به يكباره از سراسر گيتي محو شد و به خاك نشست!؟ تا جايي كه براي نسل جوان امروز چنين شخصيتي چهره‌اي مهجور مي‌آيد، و اينكه چگونه مي‌توان .....

راسخي لنگرودي...
ما را در سایت راسخي لنگرودي دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : rasekhi1337o بازدید : 170 تاريخ : سه شنبه 29 آبان 1397 ساعت: 16:44